För den som är bekant med den indiska läkekonsten ayurveda är ashwagandha pulver en känd ört. Faktum är att den tillhör en av de viktigaste behandlingsörterna inom denna hälsoinriktning. Det beror troligen på att den har många olika användningsområden och anses vara mycket effektiv. Örten är en adaptogen vilket innebär att den hjälper kroppen att klara olika typer av stress, till exempel psykisk, biologisk och fysik stress.

Den används också ofta för att förhöja sexlusten, men sägs även vara ångestdämpande och lindra stress samt hjälpa till om man har sömnsvårigheter. Ytterligare hälsofördelar som ashwagandha pulver kan ge är ökad minnesfunktion, sänkt kolesterol, blodtryck och blodsocker samt ökat immunförsvar.

Själva örten är besläktad med tomaten. Oftast är det roten som används för sina hälsobefrämjande egenskaper, så också i Ashwagandha i pulverform. Roten innehåller bland annat alkaloider, sockerarter, koline och viktiga fettsyror.

Hur använder man ashwagandhapulver?

Hur använder man och doserar detta kraftfulla pulver? Rekommenderad dos är ungefär en tesked pulver om dagen. Man kan inta det genom att till exempel blanda det i vatten. Det går naturligtvis också bra att blanda ned det i smoothien eller i morgongröten. Att blanda örten i något smakrikt kan vara en fördel eftersom den är lite bitter i smaken. Vissa väljer även att koka te på det. Rekommendationen är att inte använda pulvret regelbundet under allt för långa perioder. Man ska snarare använda det som tillskott när man har perioder av stress och hög påfrestning. Undantaget är när man använder ashwagandha pulver för att förhöja sexlusten. Om så är fallet bör man ta pulvret regelbundet under en längre period. Man brukar säga att örten uppnår sin fulla verkan efter ungefär en månad.